Когато един клиент търси кредит за покриване на свои неотложни и текущи нужди, каквито са потребителските и бързите кредити например, той обикновено се стреми да открие възможно най-бързо най-изгодната за него оферта. Въпреки това, той трябва да внимава изборът му да не го подведе.

Това може да стане при взимане на кредит от неизвестен източник. Важно е клиентът да преценява внимателно валидността на предоставената му оферта. В Интернет или даже докато се разхождаме по улицата можем да видим разлепени афиши с различни оферти, изписани обикновено с големи букви – „Вземи бързи пари”, „Вземи пари за нула време”, „Предлагаме изгодни кредити без лихва и обезпечение”. Всички тези оферти са създадени именно в отговор на неотложната нужда, тласкаща клиента към избор на кредит. Въпреки това не трябва да забравяме, че колкото по-изгодни изглеждат офертите, толкова по-специфични може да бъдат те, освен когато не говорим за специални промоционални условия, предложени от лицензирани финансови институции. Едновременно с това има причина от банките да изискват определени документи и обезпечения – това се прави с цел осигураване и на двете страни.

На първо място при взимането на кредит е следването на авторитета. Всички банки и небанкови финансови институции имат представителни уебсайтове, където са вкарани предлаганите от тях продукти и услуги. За тази цел са създанени също така и специализирани сайтове, където са подбрани и представени всякакъв вид оферти за кредити, какъвто е настоящият - www.24krediti.com.

За цел по-голяма информираност от банките и финансовите /небанковите институции предлагат на клиента възможността да се консултира с кредитни консултанси – специалисти, които могат да отговорят на различни възникнали въпроси както за продуктите на представляваната от тях институция, така и да помогнат на клиента да подбере оферта според индивидуалния си профил. Клиентът трябва да се запознае внимателно с продукта, преди да престъпи към следващата стъпка – вземане на кредит.

Когато кандидатства за кредит от банка, клиентът може да провери всички налични продукти, както и параметрите по тях и всички други условия при изплащане на самия сайт на институцията или да се информира във всеки удобен му клон на банката. Когато кандидатства за кредит в банка, до чиито услуги не е прибягвал преди, той може да се осведоми допълнително и за самия ѝ профил, история, управление и дейност в полето „За нас”, както и да се свърже с банков служител чрез посочените телефони за връзка.

Небанковите финансови институции за предоставяне на бързи кредити също така държат на индивидуалното отношение към всеки клиент, като за предлаганите от тях продукти се кандидатства бързо и лесно, без излишна бюрокрация, много често и от направо от дома на клиента – онлайн. Потвърждение за получената сума той обикновено получава в рамките на часове и дори на минути, като по такъв начин се пести времето му. Преди да кандидатства за бърз кредит обаче, клиентът трябва да бъде най-вече добре осведомен. Той трябва да потърси повече информация за съответната институция, която всеки път може да открие в самия ѝ сайт в раздела „За нас”, където е представен профил на дружеството/компания. След като се е осведомил по-подробно, може да се обърне към самата кредит компания при възниквали неясноти. Голяма част от възникналите проблеми обикновено са покрити в специалния раздел за често задавани въпроси, където самата институция е попълнила въпроси на предишни клиенти и упътвания. Друг вариант е клиентът да се обърне към служител на институцията, като се обади на посочените телефони или се свърже с тях чрез e-mail. Клиентът трябва да се осведоми дали сайтът на съответната инитуция е криптиран. Повечето от компаниите, които предлагат кандидатстване за кредит онлайн изпозлват съвременни технологии за защита на личните данни като SSL сертификат, различни криптиращи методи за защита и Удостоверение за администратор на лични данни. Много е важно също какви са наказателните условия при закъснение заплащането на кредит и дали клиентът има право на отсрочки при затруднения.

Много е важно да правим информиран избор – както за условията на кредита и изискванията към него, така и за институцията, която предлага самата оферта. По такъв начин се предпазваме от нежелани последици при взимане на примамливи и непроверени оферти от неизвестен източник.