Брандове и цвят на кредитните карти

Кредитните карти са един от най-динамично развиващите се продукти, които предоставят редица предимства на своите притежатели и най-важното – удобството да се разплащаме навсякъде по света, без да рискуваме да носим парите си в брой. Кредитните карти са много и различни видове – с разновидни марки/брандове, представителни за международни оператори за ектронни разплащания; могат да бъдат също така национални или международни, за физически или юридически лица (бизнес карти), от различен тип (стандартна, златна и др.) и с различна валута. Според начина за изплащане на задължението кредитните карти могат да бъдат револвиращи или „чардж“, а когато към една сметка са издавани повече от една карти - основни и допълнителни; според новите технологии – защитени с магнитна лента или чип, също така виртуални, безконтактни и други. Различните кредитни карти предоставят на своите притежатели много и разнообразни предимства и удобства, но е важно първо да прегледаме всички налични оферти, за да може да изберем най-подходящата за нашите нужи, възможности и изисквания. Повече за това клиентът може да научи в нашата статия „Какво трябва да знаем при избора на кредитна карта?“

В страната ни кредитни карти са предлагани от почти всички банки, както и от някои небанкови финансови институции. Постоянно са предлагани нови оферти, чиято цел е все по-добре да отговарят на нуждите на клиентите, както и на основния проблем при ползването на кредитна карта – сигурността, който също така ще разгледаме в друга статия („Защитени ли сме когато плащаме с кредитна карта?“).

Според текста на онлайн изданието на Енциклопедия Британика, кредитните карти за първи път са създадени в Америка през 1920 г., когато индивидуалните компании като хотелски вериги и бензиностанции започват да ги въвеждат за по-лесно разплащане с редовните си клиенти. Този начин за плащане започва да бъде все по-широко използван след Втората световна война. Кредитните карти могат да бъдат издадени с логата на различни компании, най-известни от които са Visa, MasterCard, карти Diners Club и American Express. Първата кредитна карта, която добива международна известност е Diners Club, създадена от американския бизнесмен Франк МакНамара през 1950 г. В ръководството на Fibank „Всичко, което искам да знам за кредитните карти“ е описана интересната история на създаването ѝ. Управителят на корпорацията „Хамилтън Кредит” Франк МакНамара е на вечеря в един ресторант в Ню Йорк, но когато приключва и иска да се разплати открива, че е забрави портфейла си. Затова отбелязва дължимата сума на една салфетка, за да се върне по-късно да се разплати. От тази случка се ражда идеята за кредитни карти Diners Club. Те остават запачена марка за деловите хора, осигурявайки им удобство при разплащания с търговци, както и при пътуване в страната и чужбина, с достъпа до специални ложи на всяко летище - заемат пазарната ниша на бизнес пътуванията. Кредитните карти са издавани съвместно от компании като British Airways и Scandinavian Airline Systems, както е отбелязано в българския сайт на Diners Club.
Другата известна корпорация за издаване на кредитни карти е American Express или накратко Amex, и рекламираща под логото, въприето през 1958 г. „Не напускайте дома си без нея“. Първата национална програма за издаване на кредитни карти стартира в клон на Bank of America в Калифорния, като системата, наречена BankAmericard, е замислена през 1958 г. в Калифорния. Нейният създател, Джоузеф Уилямс успява да създаде първите многоприложими кредитни карти, като до 1966 г. идеята е лицензирана и в други щати, а след това и държави, като през 1976 г. е предложено картите да бъдат издавани под друго име - Visa. Visa прераства в най-широко разпространената кредитна карта в света. Първите банки, които издават MasterCard са отново в Калифорния, като през 1966 г. създават Interbank Card Association и първата „Master Charge: The Interbank Card“. През 1979 г. картата става известна под наименованието MasterCard и е създадена с цел предлагане на по-широк диапазон от услуги – например настаняване, като по-малки регионални и местни банки, които предлагат кредитни карти, започват да сътрудничат с големи национални и международни банки.

Както историята на създаване на кредитните карти с различни лога, така и предлаганите от тях удобства са много и различни. Основното предназначение на всяка кредитна карта е разплащане на търговци, в ресторанти, кафенета, правене на резервации за самолетен билет, в хотели и възможност за наемане на коли. Възможностите на всяка карта са разширявани, съответно и таксите за нейното обслужване, в зависимост от нейния тип - стандартна, златна, платитена. Престижните кредитни карти Diners Club, които предлага Fibank са следните: Diners Club Classic, Кредитна карта Diners Club - ПИБ, Diners Club International First Lady (розова), Diners Club International First Lady (червена), Diners Club Privé. Кредитните карти American Express са три вида: American Express Green Card, American Express Gold Card, American Express Platinum Card, като всяка от тях предлага различни предимства на своя притежател като безплатните застраховки и възможност за ползването ѝ, без предварително зададени лимити за плащане; свързани са с програмата за лоялни клиенти MyRewards. В сайта на Visa е посочено, че в страната ни са предлагани два основни вида кредитни карти с това лого – карти за потребителски и за бизнес разплащания. Тези от своя страна са подразделени, както следва: потребителски карти Visa - Visa Classiс, Visa Electron, Visa Gold и Visa Platinum; бизнес картите на Visa са Visa Electron, Visa Classic, Visa Gold, Visa Business. MasterCard също е издавана в различни разновидности - стандартна, златна, платинена, както и с предназначение за бизнес клиенти.

Друг вид кредитни карти са „специализираните“ кредитни карти - Travel, Family. Специално за нуждите на цялото семейство са създадени така наречените допълнителни кредитни карти, които са издавани, понякога в неограничен брой, към основната карта на картодържателя, обслужвани са с една разплащателна сметка, като клиентът може да постави определен лимит на всяка от тях. Издаването на допълнителна карта е едно добро предложение за управление на семейния бюджет, като този вид услуга е специално разработена за нуждите на цялото семейство. Друг вид „специализирани“ кредитни карти са тези, които представляват съвместен продукт на определена банка и търговец или компания/дружество - кредитна карта „ИКЕА“ на Пощенска банка, кредитната карта „AVON MasterCard“ на Райфайзен банк и други. Този вид кредитни карти предоставят на клиента специални отстъпки при пазаруването при определен търговец и по този начин се приближават до първоначалната функция на кредитните карти – улесняване на разплащането между клиент и търговец. Някои от тези карти са създанени само за пазаруване от определена трговска верига или друг търговец, а други могат да бъдат използвани като стандартна кредитна карта.

Международната кредитна карта с логото на Visa – „Бяла карта“ на компанията „Аксес Файнанс“, е изцяло създадена за ползване на по-големи отстъпки при определени търговци и за широк диапазон от предлагани от тях продукти. Сред целите, които си поставя компанията, която я предоставя, е да бъде изградена стабилна мрежа от активни търговски партньори, като по такъв начин на клиента са осигурени преференциални отстъпки и промоции за пазаруване във всички видове търговски обекти. Кредитната карта може да бъде ползвана и при подкрепа на различни благотворителни каузи. Такава е дарителската карта „ПИРЕОС-УНИЦЕФ“, при ползването на която клиентът помага на децата на България като при всяка транзакция с ния дарява 0.10 лева, а в допълнение от банката даряват още 0.20 лева. По такъв начин колкото повече пазарува, толкова повече дарява.