В много от офертите на банките можем да срещнем „кредитната карта, която осигурява престиж“, „кредитна карта, символ на престиж“. Но как може кредитната карта да ни носи престиж? Също така трябва да се досетим, че символът на престиж има и своята цена - по-висока годишна такса за обслуждане на картата.

Въпреки това, златните и платинени карти осигуряват по-висок кредитен лимит, а едновременно с това лихвите по тях могат да са по-ниски. Друго предимство на по-високия клас кредитни карти са осигурените застраховки, възможността за големи отстъпки при търговци и в хотели, достъп до специални салони, VIP зани и осигураване на членство в престижни клубове. Те служат като потвърждение на определен стандарт на живот.

Много важно предимство на кредитните карти с по-високи лимити са предоставените безплатни застраховки, осигурявани при пътуване в чужбина - Защита на картата, Помощ при пътуване. Например, с Visa Platinum и MasterCard Platinum на ПИБ клиентът получава безплатна медицинска застраховка при пътуване в чужбина с покритие до 25 000 щатски долара, която може да бъде активирана само чрез заплащане на стока или услуга с карата в чужбина.

Важно при застраховките е клиентът винаги да проверява за какви случаи са валидни те - посочената като пример покрива 16 вида застрахователни събития. Притежателите на кредитни карти Diners club получават безплатна медицинска застраховка до 35 000 USD при пътуване в чужбина, а при ползване на някоя от дамските карти (Diners Club International First Lady, Diners Club International First Lady) е предоставена безплатна медицинска застраховка за лечение на рак на гърдата с покритие до 10 000 лв. Може да бъде осигурена също и безплатна пътна помощ при настъпило пътно-транспортно произшествие.

Друго промоционално условие, което банките предлагат със златни и платинени кредитни карти, е освобождаването от годишна такса за първата година на ползване. Също така възможността за ползване на отстъпки при пътуване в чужбина - при резервации в хотели, закупуване на стоки от определени търговци и други.

Основен момент при избора на карта е лихвеният порцент, както и гратисният период. При ползване на кредитни карти с по-високи лимити клиентът получава също възможността да издава определен брой допълнителни карти на посочени от него пълнолетни лица.

Нека да посочим някои от предимствата на златната кредитна карта. При ползването ѝ клиентът си осигурява специално отношение и привилегии навсякъде по света, предоставен му е по-висок кредитен лимит, а отпусната сума е предоставяна без крен срок за погасяване. Клиентът може да избере картата му да бъде издадена в желаната от него валута – лева, евро, щатски долари.

Дължи лихва само върху използваната от него сума, която не е погасена в рамките на предоставения му безлихвен гратисен период до 45 дни. След погасяване на задължението, той може да ползва цялата сума отново, като същевременно има възможност да захранва картата и със собствени средства, с които да разполага над кредитния си лимит.

Също така клиентът може да издава и допълнителни карти към сметката на основната, като за всяка от тях получава безплатна застраховка при пътуване в чужбина. Картата е защитена чрез най-новите технологии за предпазване от злоупатреби.

Друго основно предимство на златните и пратинени кредитни карти е възможността за ползване на различни специални услуги и програми. Услугата Priority Pass Membership осигурява на клиента удобството на над 700 VIP летищни салoна за гости в повече от 400 града на 120 различни страни, който не е ограничаван от избора на клиента на авиолиния или класа на полета. По-такъв начин той си осигурява спокойствие при пътуване, като таксата за тези удобства е удържана от кредитната му карта.

Програмата Visa Luxury Hotel Collection е създадена за осигуряване на приятния престой на клиента в над 800 красиви хотели в цял свят. На картодържателя са осигурени най-добрите условия като цена, осигурявана му е най-луксозната стая за отсядане - получава статут на VIP гост. Той може да се възползва също така от безплатната „Континентална закуска”, получава ваучер за храна или напитки, безплатен достъп до интернет в стаята си, както и осигурено паркинг обслужване за своя автомобил.

Програмата American Express Selects е създадена спациално за притежателите на този вид карти, за да могат те са се насладят на първокласно обслужване. Всеки член на клуба има възможността за се възползва от специално подбраните предложения в каталога на American Express Selects за ресторанти, търговски обекти в цял свят, от предложения за почивки и развлечения, за спортни и спа центрове в страната ни.

При осъществени плащания с American Express клиентът получава също така и бонус точки по Програмата за лоялност MyRewards, при обмяната на които печели парична награда. Услугата „Консиерж“ предлага помощ на клиента, чиято програма е натоварена и не му достига време, да се справи с всичките си задачи. Притежателите на специални карти PIRAEUS VISA GOLF получават отстъпки, осигурени от голф клуб „Света София” и голф комплекс „Black Sea Rama”, както и възможността да бъдат обслужвани от личен банкер.

Златната карта American Express е създадена специално, за да превърне всяко пътуване на клиента в удоволствие с осигурената възможност за висококачествено обслужване навсякъде по света, както и чрез получаването на специални услуги и застрахователни покрития. За собственика на Visa Platinum тя значи класа и висок социален статус и позволява мечтите да бъдат превърнати в реалност, като картата може да бъде издадена само за VIP клиенти и предоставя гаранция за първокласно обслужване и специално отношение – притежателят ѝ ползва изключителни привилегии и отстъпки навсякъде по света.

Кредитните карти Diners Club са създадени и разпространявани като бизнес картата на елита, на известните личности от публичното пространство, символ на престиж и сигурност в света на бизнеса. Първа инвестиционна банка предлага също така престижна кредитна, създадена съвместно с Дайнърс клуб България - картата Diners Club Privé, която осигурява на клиента персонално обслужване, личен асистент при пътуване или докато пазарува, достъп до VIP ложите на международните летища и специални отстъпки в търговската мрежа. Тази карта може да бъде получена единствено след официална покана на клиента от страна на двете компании.

В проведеното от American Express проучване, „Иновативни карти, произведения на изкуството 2005“ е посочено, че банките по света (проучването е направено в 25 държави) търсят начин да направят своите карти все по атрактивни, като започват да бъдат изработвани все по-нестандартни продукти като парфюмирани карти, такива със звукови ефекти, под различни форми и, както е посочено в статия в новинарския сайт Investor.bg - дори с инкрустиран диамант.

По такъв начин отново свързваме с кредитните карти думата „престиж” - те са свидетелство за определен стандарт на живот на техния притежател. Изследването показва, че освен неизменимо важната сигурност, при кредитните карти вече се търси и разнообразие. По такъв начин в общи линии изяснихме какво значи често употребяваното в офертите на банките „кредитна карта, която е символ на престиж за своя притежател”.