Кредитната карта е многофункционален продукт, който може да бъде използван за безкасово плащане, за теглене на пари в брой, както и за заплащане на стоки и услуги от Интернет. Въпреки предоставените удобства, възниква въпросът за сигурността при използването на кредитната карта и доколко сме защитени, когато пазаруваме с нея.

Когато използваме кредитната си карта за разплащане на ПОС терминал трябва да сме внимателни при въвеждане на своя ПИН код и да провелявам дали изписаната на устройството сума съответства на закупуваните от нас продукти или услуги. По-ефективен начин за предпазване при пазаруване от търговец осигуряват така наречените безконтактни кредитни карти, които могат да бъдат използвани на електронни устройства, обузначен с логото MasterCard PayPass и Visa payWave Classic, и предоставят възможността клиентът да заплати по-малки суми само чрез доближаване на картата до ПОС устройството – без да е нужно да набира на него своя ПИН код.

ПИН код или Personal Identification Number представлява парола от четири цифри, която клиентът получава при взимане на своята карта и използва, за да получи достъп до данните в нея. Обикновено банковите служители съветват да бъде променян предоставеният първоначално ПИН код, като клиентът може да прави това от всеки банкомат (ATM). Важно е той да запомни своя ПИН код, защото при многократно въвеждане на грешна парола, АТМ устройството може да блокира неговата карта. Основно правило за сигурност при използване на кредитната карта е клиентът да не предоставя при никакви обстоятелства своя ПИН код на трети лица, дори когато това е изисквано за потвърждаване на покупка онлайн - това е отбелязано на всеки банкомат и е може би най-важното условие за защита при използването на кредитна карта.

Когато пазаруваме със своята кредитна карта е важно да пазим и касовата бележка за осъществена транзакция – тя ни предоставя възможността за защита при оспорване на извършеното от нас плащане, както и при нужда да разменим повредена стока. Кредитната карта предоставя по-голямо удобство при пазаруване онлайн, но за наша сигурност е по-добре да погледнем условията за поверителност (политика за сигурност) на всеки сайт, от който изберем да пазаруваме, както и да закупуваме стоки само от проверени и сигурни фирми.

Основна опасност при използване на кредитна карта е скимирането – действие, при което без знанието на собственика, данните от магнитната лента на картата са копирани по електронен път и след това са записвани върху друга карта дубликат. Скимиращите устройства са с малки размери и се поставят върху отвора или клавиатурата на банкомат. Кредитните карти са защитавани от подобен вид измама чрез магнитни ленти, а по-новите – с вграден в картата чип, който напълно елиминира възможността за разчитане на информацията. Защитените с чип картите са по-сигурни, отколкото съществуващите карти с магнитна лента.

Средство за защита е използването на услугата „SMS известяване“ или e-mail известяване, което позволява на клиента да следи плащанията и наличността по кредитната си карта. Той може да избере да получава съобщение при всяка транзакция, извършена с кредитната карта. Също така с тази услуга може да прави справки за разполагаемия кредитен лимит по кредитната карта към определена дата, както и да получава информация за месечното извлечение по своята карта. Препоръчително е клиентът редовно да следи месечните извлечения за движението по сметката си.

Друг вид защита при пазаруване в Интернет е осигурената от платформа за сигурни онлайн плащания, 3D Секретен код. "3D Сигурност на карти" е друга услуга за кредитни карти, която осигурява по-голяма сигурност при онлайн разплащанията. При ползаве на 3-D Secure освен стандартните данни е необходимо въвеждането на лична за клиента 3D парола, която представлява комбинация от букви и цифри. Предоставена е чрез брандираните услуги на VISA и MasterCard - „Verified by Visa“ и „MasterCard SecureCode“, създадени за сигурност при картовите разплащания през Интернет, като клиентът избира една от двете програми в съответствие с ползваната от него карта. С наличието на сигурен начин за идентификация в онлайн среда никой не може да претендира за самоличността на клиента, дори при положение, че по някакъв начин притежава данните от неговата карта. Регистрацията за участие в 3-D secure автентикационните схеми, освен сигурност, предоставя на клиента и повече права за оспорване на измамни транзакции.

За по-голяма сигурност при използването на кредитни карти служат и застраховките „Защитен портфейл“ и „Защита на виртуална карта“. Застраховката „Защитен портфейл“ възстановява на клиента загуби, когато кредитната му карта е попаднала в грешни ръце поради кражба, загуба или злоупотреба с картата. Застраховката е предназначена за възстановянане на средства по картата в размер до 300 лв., в период до 48 часа преди клиентът да има възможността да я блокира, което може да направи денонощно, като се свърже със служител на съответната банка. Подобна е услугата „Защита на покупките“, предвидена за случаи на повреда, кражба или загуба на стока, заплатена с картата, като са финансирани разходите при ремонт или подмяна на закупените от клиента продукти.

Международните кредитни карти предоставят защита на картодържателя при пътуване в чужбина чрез възможността за ползване на застраховки при възникнали злополуки или нужда от медицинска намеса - „Помощ при пътуване в чужбина“, „Пътна злополука“, „Живот“ и други. По такъв начин е осигурена защита както на картата, така и на нейния притежател.